Wat is buikdansen of Oriëntaalse dans?

Wat is buikdansen of Oriëntaalse dans. Waar is het buikdansen ontstaan? Wat is typisch voor buikdansen? Belly dancing en Oriëntalisme.

Waar is het buikdansen ontstaan?

Buikdansen of Oriëntaalse dans is al eeuwenoud en is een verzamelnaam voor Oosterse dansen die afkomstig zijn uit heel veel verschillende culturen. Er liggen heel veel stijlen aan de oorsprong van Oriëntaalse dans. Men vermoed dat het is ontstaan in India. Buikdans zou verspreid zijn door nomaden naar landen zoals bvb Spanje, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ieder land en regio heeft haar eigen specifieke stijl en kleding. De dans ‘Ruh’ is een organisatie uit Gent die zich gespecialiseerd heeft in danstradities uit Noord-Afrika en het midden Oosten.

Wat is belly dance?

Belly dance is gewoon de Engelse vertaling van buikdans. Zowel buikdans als belly dance zijn eigenlijk niet correct. Deze namen werd gegeven in het Westen. Vermoedelijk omdat veel bewegingen lijken van de heupen, buik en het bekken te komen maar ik kan je nu al verklappen dat dit slechts schijn is.

Wat is Raqs Sharqi?

Raqs Sharqi is de Arabische term voor wat wij in het Westen ‘buikdans’ noemen. Als we dit letterlijk vertalen betekent dit Oosterse of Oriëntaalse dans.

Wat is typisch voor buikdansen?

Het is veel meer dan enkel met je buik dansen.

Isolatie is specifiek voor buikdans. Het is een totaal andere manier van bewegen dan wij westerlingen gewoon zijn. Je danst met heel jouw lichaam of je controleert bewegingen door ze te isoleren. Dit wil zeggen dat je leert verschillende delen van jouw lichaam afzonderlijk van mekaar te bewegen. Bijvoorbeeld jouw heupen bewegen krachtig terwijl jouw bovenlichaam helemaal stilt blijft, of omgekeerd.

Buikdans is een spierdans en geen stapdans.

Het dansen verschilt dan ook heel erg van onze Westerse dansvormen, die zijn veelal ‘stapdansen’. Dansen met onze spieren zit niet in onze cultuur. Je leert verschillende spierengroepen (buik-, bekkenbodem-, rugspieren…) gebruiken tijdens het dansen. Die zorgen voor meer spierkracht en stabiliteit. Oriëntaalse dans is dan ook een ode aan de vrouw en een weldaad voor het vrouwelijk lichaam.

Is buikdansen erotisch?

Buikdans is niet bedoeld om te verleiden, wel integendeel.

Onder invloed van het Oriëntalisme ontstond de fabel dat buikdans een verleidingsdans was. Een erotische dans, die gedanst werd in een harem bedoeld om de sultan te verleiden. Dit vertekend beeld werd geschetst in het Westen in de 2de helft van de 19de eeuw. Onder invloed van de filmindustrie begin jaren 1900 werd dit beeld nog meer versterkt.

Oriëntaalse dans werd, en wordt ook nu nog, in sommige culturen van moeder op dochter doorgegeven. Het heeft niets te maken met verleiden of erotiek. Het is in heel wat culturen een dans van en voor vrouwen.