De vooroordelen en misverstanden over buikdans voor jou op een rijtje.

Misverstanden over hoe jouw lichaam eruit moet zien.

Moet je een platte of volle buik hebben om te dansen?

Wat zijn ideale maten of vormen voor vrouwen? Ik zou het niet weten… Iedereen is anders gebouwd. Het antwoord is simpel. Neen, dit is één van de fabeltjes over buikdans. Je hoeft zeker geen platte buik of volle buik te hebben om mee te dansen. Buikdansen is geschikt voor iedere vrouw die van dansen houdt.

Misverstanden over wat buikdans voor je doet.

Kan je vermageren door te dansen?

Bewegen is een onderdeel van een gezond dieet. Samen dansen is vooral leuk en geeft je energie. Je voelt je lichamelijk fitter en het is goed voor jouw spieren, longen, hart en bloedvaten. Buikdansles volgen met enkel als doel om gewicht te verliezen is geen goed idee. Het zal je geen gewenst resultaat geven. Volgens een studie van de VRT is dansen een onderschat wondermiddel voor je lichaam en je brein.

Is buikdans een soort therapie?

De danslessen zijn leuk en geven je energie. Eens je het buikdansen onder de knie hebt is het ook goed voor je zelfvertrouwen. Soms wordt het volgen van buikdanslessen aangeraden door een therapeut. Om therapeutische redenen inschrijven raad ik af. Dit zal alleen maar tot teleurstelling leiden. Dus neen, buikdans geen therapie op zich.

Vooroordeel: buikdansen is erotisch

Dansen in de lessen doe je met blote buik.

Je draagt de kleren waar je je goed in voelt. Je hoeft helemaal je buik niet te ontbloten om mee te kunnen dansen.

Buikdans is erotisch bedoeld.

Neen, buikdansen is niet erotisch bedoeld en al zeker niet om te verleiden. Wellicht is buikdans één van de oudste dansen en is het vele duizenden jaren oud. Er doen heel wat verhalen de ronde over buikdans. Het centrum van de dans en energie ligt op de heupen, bekken en buik dit is misschien de reden dat het door sommigen als erotisch wordt beschouwd.

Buikdanseressen in een harem volgens de filmindustrie.

In de jaren 20 zag je in filmindustrie voor het eerst in Hollywood-producties zoals Cleopatra en The Sheik ‘buikdanseressen’ verschijnen. Nogal dikwijls  kregen ze de rol van van verleidster(s) in een harem. De rollen werden veelal vertolkt door westerse dames die in veel gevallen de kunst van het buikdansen niet onder de knie hadden. Deels onder invloed van de filmindustrie werd buikdansen ten onrechte als een dans om te verleiden beschouwt.

Buikdans in de filmindustrie van 1920

Buikdans anno 2021 van Azimés Bellydance