Hoe is buikdans ontstaan?

Vermoedelijk is buikdans één van de oudste dansen ter wereld. Over de geschiedenis van buikdans zijn er nogal wat onduidelijkheden maar het is zeker dat het al vele duizenden jaren oud is.

Buikdans zou ontstaan zijn als dans van priesteressen en later tempeldanseressen. Bedoeling was om er mythologische verhalen mee uit te beelden. Het werd later ook een vruchtbaarheidsdans. Ook nu nog wordt het in bepaalde landen van moeder op dochter doorgegeven. Het heeft zo’n rijke traditie dat ieder land en regio haar eigen manier van dansen en stijlen heeft ontwikkeld.

Hoewel tussen het ontstaan van buikdans en de manier van dansen nu er een hele evolutie is gebeurd, ligt het centrum van de dans en energie ook nu nog op de heupen, bekken en buik dit is misschien de reden dat het door sommigen als erotisch wordt beschouwd. Maar vergis je niet, evengoed net zoals in andere dansvormen wordt er aandacht besteed aan het bovenlichaam, armen en handen.

Waar is buikdansen ontstaan?

De geschiedenis van buikdans is eeuwenoud en men vermoed dat het is ontstaan in India. Het zou verspreid zijn door nomaden naar andere landen zoals bvb Spanje, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ieder land en regio heeft haar eigen specifieke stijl en kleding. De dans ‘Ruh’ is een organisatie uit Gent die zich gespecialiseerd heeft in danstradities uit Noord-Afrika en het midden Oosten.

De geschiedenis van buikdansen

Er zijn heel wat publicaties over de geschiedenis en oorsprong van buikdans. Ik kan je het boek: ‘De slang van de Nijl’ vrouwen en dans in de Arabische wereld aanraden. Dit boek over het ontstaan en de cultuur van buikdans is geschreven door Wendy Buonaventura en is online verkrijgbaar.